KAPALI
İMSAK'A KALAN SÜRE
REKLAM
AB kurumları Perşembe günü, çocukların sağlığı ve gelişimi için risk teşkil eden kimyasalların AB’de satılan oyuncaklarda kullanılmasının yasaklanması ve online platformlarda faaliyet gösterenler de dahil olmak üzere üretici ve satıcılara daha sıkı güvenlik gereklilikleri getirilmesi konusunda anlaşmaya vardı.
Yeni kurallar, bloğun 2009 Oyuncak Güvenliği Direktifini, tehlikeli maddelerin kullanımına ilişkin daha fazla kısıtlama getirerek güncelliyor.
Avrupa Parlamentosu müzakerecisi MEP Marion Walsmann (Almanya/EPP), “Ayrıca yönetmeliği geleceğe hazır hale getirdik, Komisyon kimyasal maddelerle ilgili yeni bilimsel bulgulara daha hızlı tepki verebilecek,” dedi.
Yönetmelik, çocuklar için yüksek düzeyde sağlık ve güvenlik koruması sağlamak üzere temel güvenlik standartları getiriyor.
Kansere neden olabilen, DNA’yı değiştirebilen veya üreme organlarına zarar verebilen kimyasalların yanı sıra endokrin bozucular, solunum hassaslaştırıcılar ve “sonsuz kimyasallar” olarak da bilinen PFAS gibi diğer tehlikeli maddelere de yasak getiriyor.
Ayrıca, yalnızca açık havada kullanılacak oyuncaklar hariç, cilt hassaslaştırıcıları ve biyositlerle işlenmiş oyuncakların da yasaklandığı belirtiliyor. Biyosidal ürünler, insanları ve hayvanları haşere veya bakteri gibi zararlı organizmalara karşı korumak amacıyla kullanılır.
Anlaşma ayrıca, üç yaşın altındaki çocuklar için tasarlanmış oyuncaklarda ve ağız yoluyla kullanılacak oyuncaklarda koruyucu madde kullanımını sınırlıyor ve koku alerjenlerini yasaklıyor.
Polonya Ekonomik Kalkınma ve Teknoloji Bakanı Krzysztof Paszyk anlaşmanın ardından yaptığı basın açıklamasında, “Çocukların güvenliği her zaman önce gelmelidir,” dedi. “AB’nin oyuncak güvenliği kuralları dünyadaki en katı kurallar arasında yer almakla birlikte, dikkatli olmalı, kuralları ortaya çıkan risklere uyarlamalı ve ister Avrupa’da ister yurt dışında üretilsin tüm oyuncakların güvenlik standartlarını karşılamasını sağlamalıyız,” diye ekledi.
Bir oyuncağı piyasaya sunmadan önce, üreticilerin kimyasal, fiziksel, mekanik, elektrik, yanıcılık, hijyen ve radyoaktivite tehlikeleri dahil olmak üzere tüm potansiyel riskleri kapsayan bir güvenlik değerlendirmesi yapmaları gerekecek.
Çocuklar özellikle savunmasız
Walsmann, Avrupa pazarının halihazırda “dünyanın en güvenli oyuncaklarını” sunmasına rağmen, tehlikeli olarak işaretlenen ve AB pazarından çekilen her beş üründen birinin oyuncak olduğunu belirtti.
İnsan sağlığını ve çevreyi zararlı kimyasallardan korumak için çalışan bir Avrupa yardım kuruluşu olan CHEM Trust’ın AB Politikası savunucusu Ioana Bere ise, “PFAS kısıtlaması, bu sonsuz kimyasallardan kaynaklanan kirliliğe karşı mücadelede ileriye doğru atılmış bir adımdır. Ortak yasa koyucular oyuncaklarda PFAS’ı kısıtlayarak Oyuncak Güvenliği yasasını geleceğe dönük hale getirmiş ve dünyanın diğer bölgelerindeki standartlarla uyumlu hale getirmişlerdir,” dedi.
Danimarkalı bir tüketici örgütü tarafından yapılan bir araştırmada, oyuncak, battaniye ve biberonlar da dahil olmak üzere örneklenen 121 çocuk ürününün yüzde 60’ından fazlasının, cenin, bebek ve çocukların beyin ve prostat bezleri için zararlı bir kimyasal olan en az bir bisfenol içerdiği tespit edildi. Birçok vakada iki veya daha fazla bisfenol bulundu.
Online satıcılar için yeni şartlar
Avrupalı bir tüketici örgütü olan BEUC’un Genel Müdürü Agustin Reyna, “Oyuncaklar, AB’nin tehlikeli ürünlere yönelik uyarı sisteminde en çok rapor edilen ürün kategorileri arasında yer alıyor,” dedi.
Yeni kurallar kağıt üzerinde güçlü olsa da, uygulamanın kilit önemde olduğunu ve üye devletlerin artık sadece güvenli oyuncakların satılmasını sağlamak için yetkililere gereken kaynakları sağlaması gerektiğini de sözlerine ekledi.
BEUC’un Çin online pazarı Temu’da satılan oyuncakların güvenliği üzerine yaptığı son çalışma, platformun “Avrupa’daki tehlikeli ürünler için bir giriş noktası olduğu,” sonucuna vardı.
REKLAM
Bu durumun üstesinden gelmek için yeni kurallar, çevrimiçi satıcıların Dijital Hizmetler Yasası (DSA) da dahil olmak üzere daha geniş kapsamlı AB yasalarına uymaları için belirli yükümlülükler getiriyor. Avrupa pazarında satılan tüm oyuncaklar artık güvenlik standartlarını karşıladıklarını gösteren dijital bir ürün pasaportuna ihtiyaç duyuyor. Yasa koyuculara göre bu, ürünlerin izlenmesini kolaylaştıracak, piyasa müfettişleri ve gümrükler tarafından yapılan kontrolleri iyileştirecek ve şeffaflığı artıracak.
Haber Kaynak : TR.EURONEWS.COM
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”
GÜNDEM
25 Nisan 2025SPOR
25 Nisan 2025GÜNDEM
25 Nisan 2025SPOR
25 Nisan 2025SPOR
25 Nisan 2025GÜNDEM
25 Nisan 2025GÜNDEM
25 Nisan 2025