1 Nisan’da İsrail’in İran’ın Şam Konsolosluğu’na saldırması ve 7 komutanın öldürülmesinin ardından gerginleşen İsrail-İran ilişkileri, 13 Nisan’da İran’ın İsrail’e drone ve füze saldırısıyla iki tarafın birbirini doğrudan hedef aldığı bir sürece evrildi. 13 Nisan’ın ardından dünya kamuoyu İsrail’in ne zaman ve nasıl İran’a yanıt vereceğini tartışırken, cevap bugün İran’ın nükleer kapasitesinin yoğun olduğu İsfahan kentine saldırıyla geldi.
UÇUŞLAR NORMALE DÖNDÜ
İsrail, sabaha karşı İran’a füze saldırısı gerçekleşti. Askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre İran’ın İsfahan kentindeki havalimanı ve çevresinde patlama sesleri duyuldu. Bu gelişmelerin ardından ülke genelinde tüm uçuşların askıya alındığı duyuruldu. İran devlet haber ajansı IRNA, uçuşların yeniden başladığını bildirdi. İsfahan eyaletinde meydana gelen patlamalar nedeniyle daha önce İran’ın büyük bölümünde uçuşlar askıya alınmıştı.
“BÜYÜK BİR HASAR MEYDANA GELMEDİ”
IRNA, İsfahan kenti yakınlarında duyulan patlamaların ardından “büyük bir hasar meydana gelmediğini” bildirdi. Ajans, “Raporlar, herhangi bir hava tehdidinin etkisiyle büyük bir hasar veya büyük patlamalar olmadığını gösteriyor” diye yazdı.
“FÜZE SALDIRISI OLMADI, PATLAMALARIN SEBEBİ İRAN HAVA SAVUNMA SİSTEMLERİ”
İranlı yetkililere dayandırılan haberlerde ise, İran’a füze bir saldırısı olmadığı belirtildi. İran ordusu komutanlarından Siyaveş Mihendust, “Gece meydana gelen patlama sesi İsfahan’daki hava savunma sisteminin, tanımlanamayan şüpheli bir cisme yönelik açtığı ateş sonucu gerçekleşti. Bu saldırı hiçbir zarara yol açmadı. Nükleer tesislerimizde bir sıkıntı yok.” dedi.
“NÜKLEER TESİSLER GÜVENDE”
İranlı yetkililer, İsfahan şehrinde yapılan saha araştırmalarında başta nükleer tesisler olmak üzere bu ildeki önemli tesislerin güven altında olduğunu ve buralarda herhangi bir hasar olmadığını açıkladı. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, İsfahan’daki nükleer tesiste herhangi bir hasar olmadığını doğruladı.
“TEBRİZ’DE HİÇBİR PATLAMA GERÇEKLEŞMEDİ”
Öte yandan İran Devrim Muhafızları’na bağlı Tasnim haber ajansı da İran’ın kuzeybatısındaki Tebriz’de iddia edilenin aksine hiçbir patlama gerçekleşmediğini yazdı.
İSRAİLLİ YETKİLİ: SALDIRI YAPMA KABİLİYETİNE SAHİBİZ
Washington Post’un İsrailli bir yetkiliden aktardığına göre, İsrail’in amacı, İran topraklarına saldırı yapma kabiliyetine sahip olduğunun sinyalini vermekti.
“MİSİLLEME SINIRLIYDI”
Öte yandan İsrail basını, yaşananlara ilişkin “İsrail’in misilleme saldırısı sınırlıydı.” ifadesini kullandı.
FRANSA VE İNGİLTERE “MEŞRU MÜDAFAA” DEDİ
İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, “gerilimi azaltma” çağrısı yaptı.
Fransa Dışişleri Bakanı Yardımcısı, “İsrail, uluslararası hukuk çerçevesinde kendini savunma hakkına sahip” diye konuştu.
İngiltere Başbakanlık Ofisi de İsrail’in meşru müdafaa hakkı olduğunu söyledi. İran’a yönelik saldırıların kaynağının resmi olarak doğrulanmadığını belirten ofis, İsraillilere şu anda önemli olanın “gerilimi azaltmak olduğunu” belirtti.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, “Çin ilgili raporları not etti ve gerilimi daha da tırmandıracak her türlü eyleme karşı çıkıyor.” denildi.
Hollanda Dışişleri Bakanı Hanke Bruins Slot, ülkesinin İran’daki durumu yakından izlediğini söyleyerek, “Orta Doğu’da son dönemde yaşanan gelişmeler endişe vericidir. Gerilimin daha fazla tırmanmanın önlenmesi büyük önem taşıyor.” dedi.
“ACİL MİSİLLEME PLANI YOK”
Üst düzey İranlı yetkili, saldırının yabancı kaynağının belirlenemediğini belirterek, “Olayın dış kaynağı henüz teyit edilmedi. Dışarıdan herhangi bir saldırı olmadı; tartışma, saldırıdan çok sızma yönünde ilerliyor. O yüzden acil misilleme planımız yok.” ifadesini kullandı.
GÜNDEM
15 Ocak 2025SPOR
15 Ocak 2025GÜNDEM
15 Ocak 2025SPOR
15 Ocak 2025SPOR
15 Ocak 2025GÜNDEM
15 Ocak 2025GÜNDEM
15 Ocak 2025